Dierenkliniek Hattem 038 - 444 25 12
  • Verzorging
  • Aankoop vogel
  • Voeding
  • Vogelgeneeskunde

Verzorging

Verzorging

ParkietjeVogels kunnen erg leuke huisdieren zijn en worden daarom veel gehouden. Denk echter voor de aanschaf goed na over welke vogelsoort het beste bij u en uw levensstijl past. Papegaaien hebben een strikte opvoeding en veel uitdagingen nodig om gedragsproblemen op latere leeftijd te voorkomen. Als u nooit eerder vogels heeft gehad kan het verstandig zijn om met een makkelijkere soort, zoals gras- of valkparkieten te beginnen. Verder maakt de ene vogelsoort veel meer lawaai en rommel dan de andere. Vaak worden vogels in hun ééntje gehouden in een kooitje in de woonkamer. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de meeste vogelsoorten groepsdieren zijn en een maatje enorm waarderen. Als je besluit een vogel alleen te houden, geef hem dan veel aandacht, om het gebrek aan een vriendje te compenseren. Ook speelgoed mag natuurlijk niet ontbreken in de kooi. Om gedragsproblemen te voorkomen kun je speeltjes uit de dierenwinkel ophangen, maar vogels kunnen zich ook enorm vermaken met takken van fruitbomen, lege toiletrolletjes of eierdoosjes. Vooral papegaaien zijn erg slimme dieren en zij zullen het erg waarderen als ze hun voedsel niet kant en klaar in een bakje aangeboden krijgen, maar in een voerpuzzel, waardoor ze moeite moeten doen om het voedsel te bemachtigen.

Houd er rekening mee dat vogels over het algemeen erg oud kunnen worden. Zelfs de kleinere soorten zoals de grasparkieten kunnen al tussen de 10 en 20 jaar oud worden. Voor de grotere soorten als de grijze roodstaart en de amazone is een leeftijd van 70 jaar niet ongewoon.

Aankoop vogel

Aankoop vogel

Let er bij de aankoop van een nieuwe vogel op dat het dier geen tekenen van ziekten vertoont. Het dier moet actief zijn, niet op de grond zitten, helder uit de oogjes kijken, niet bol zitten, maar een strak verenpak hebben. Jonge vogels moeten niet meer afhankelijk zijn van hun ouders en zelfstandig kunnen eten. Als u een nieuwe vogel aanschaft is het verstandig deze een aantal weken apart te houden van de eventuele andere vogels. Laat de nieuwe vogel ook altijd eerst testen op een aantal besmettelijke ziektes zoals Polyomavirus, papegaaienziekte en bek & verenrot (PBFD). Door middel van bloedonderzoek kan onderzocht worden of de nieuwe vogel een van deze ziektes bij zich draagt.

Voeding

Voeding

Een volledige voeding is essentieel voor de gezondheid van uw vogel. Helaas krijgen zeer veel vogels een erg eenzijdig dieet. Een groot deel van de ziektes die wij behandelen zijn het gevolg van een verkeerde voeding!

Zadenmengsels worden verkocht als zijnde een volledige voeding. Zaden bevatten echter erg veel vet en te weinig vitamines en calcium. Dit geeft op den duur ernstige gezondheidsproblemen. Wilt u uw vogel een uitgebalanceerde voeding geven, kies er dan voor om als basisvoeding pellets aan te bieden (bijvoorbeeld Harrison’s Bird Food of Nutribird). Hiernaast mag u wel groente en fruit blijven voeren. Vogels die op dit moment een zadendieet krijgen moeten geleidelijk overgewend worden op pellets. Als u in één keer overschakelt op andere voeding zal de vogel in de meeste gevallen gewoon stoppen met eten. Voor tips en trucs om uw vogel over te wennen kunt u altijd even telefonisch contact met ons opnemen.

Vogelgeneeskunde

Vogelgeneeskunde

Vogels laten vaak pas in een laat stadium zien dat ze ziek zijn. Wanneer ze het wel duidelijk laten zien, is er vaak al sprake van een gevaarlijke situatie. Neem daarom snel contact met ons op als uw vogel bol zit of niet eet. De meeste vogels kunnen niet langer dan 24 uur zonder eten.

U kunt met uw vogel terecht bij onze dierenarts Ilka Bosman. Zij is zeer geïnteresseerd in vogels. Om haar kennis up-to-date te houden volgt zij regelmatig nascholing op het gebied van de vogelgeneeskunde. Ze richt zich met name op de parkiet en papegaai-achtigen, maar ook met uw hobbykippen kunt u bij haar aankloppen.
Voor het stellen van de diagnose bij uw zieke vogel is het vaak nodig om nader onderzoek te verrichten, zoals bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek of röntgenonderzoek.

Vogels die behoefte hebben aan intensieve zorg kunnen worden opgenomen op onze verpleegafdeling waar zij eventueel met een sonde voeding en medicatie kunnen krijgen.